1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
90 g cukru pudru
1 op. (8 g) cukru waniliowego
250 g margaryny (najlepiej Kasi)
szczypta soli
4 żółtka
750 g wiśni
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka łyżek cukru
1. Wiśnie wydrylować . Zasypać cukrem i odstawić*
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. Blaszkę o wymiarach 22 na 23 cm natłuścić.
3. Suche składniki wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę oraz żółtka i zagnieść ciasto.
4. Ciasto podzielić na pół. Jedną częścią wylepić formę. Ponakłuwać widelcem. Podpiec 15 minut.
5. Wiśnie odsączyć na sitku. Wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na podpieczone ciasto. Przykryć pozostałym ciastem.
6. Piec ok. 40-45 minut lub do czasu, aż ciasto nabierze rumianego koloru. Smacznego :-)
*Jeśli używamy wiśni z kompotu, nie zasypujemy ich już cukrem.
Źródło przepisu: przepis rodzinny ;-)
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/07/kruche-ciasto-z-wisniami.html
Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.