BISZKOPT:
6 jaj
¾ szklanki cukru
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki przesianej mąki tortowej
szczypta soli
KREM JOGURTOWY:
½ l śmietanki kremówki
400 ml naturalnego jogurtu greckiego
1 op. (8 g) cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
450 g owoców jagodowych (dowolnie maliny, jeżyny, jagody)
4 opakowania śmietan-fixu
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210° C. Formę do piezenia o wymiarach 21 x 26 cm * wyłożyć na spodzie papierem, a boki natłuścić i posypać mąką lub cukrem.
2. Mikserem ubić 3 jajka z 3 żółtkami i cukrem do czasu, aż masa stanie się biała i puszysta. Nie przerywając ubijania, dodać ekstrakt z wanilii. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać . Pozostałe 3 białka ubić na sztywno w osobnej misce i również delikatnie połączyć z powstałą masą.
3. Całość przełożyć do formy i wyrównać.
4. Piec ok. 20 minut lub do czasu , aż biszkopt ładnie się zarumieni, a patyczek wkłuty do wewnątrz będzie suchy. Pozostawić w formie do całkowitego przestygnięcia.
5. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
6. Owoce zasypać cukrem pudrem.
7. Jogurt wymieszać z 1 opakowaniem śmietan - fixu.
8. Przygotować krem. Śmietankę ubić przy pomocy miksera wraz z cukrem waniliowym oraz 3 opakowaniami śmietan - fixu.
9. Cały czas ubijając stopniowo dodawać jogurt wymieszany ze śmietan - fixem.
10. Delikatnie wmieszać w krem owoce.
11. 1/3 kremu wyłożyć na jeden blat biszkoptu. Przykryć kolejnym blatem. Ponownie nałożyć 1/3 kremu. Czynność powtórzyć . Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego!!!
Źródło przepisu: blog kulinarny Palachinka (przepis zmodyfikowany)
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/07/weekendowa-cukiernia-7-ciasto.html
Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.