CIASTO:
½ kg mąki
1 szklanka (250 ml) mleka
80 g masła
3 żółtka
jajko
5 g cukru
35 g świeżych drożdży (użyłam 3 łyżeczek active dry yeast)
½ łyżeczki soli
FARSZ:
250 g szpinaku
200 g fety
1 łyżka soku z cytryny
200 g tłustej śmietany
2 drobno posiekane ząbki czosnku
3 łyżki białego wytrawnego wina
1 łyżka mąki
pieprz
DODATKOWO:
1 jajko
1 łyżka mleka
mak do posypania (opcjonalnie)
1. Drożdże rozkruszyć w miseczce. Dodać lekko podgrzane mleko oraz cukier. Rozetrzeć drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na ok. 10 minut.
2. Dodać przesianą mąkę, sól, rozkłócone żółtka oraz jajko. Całość wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego specjalną końcówką do ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania wlać rozpuszczone i przestudzone masło i dalej wyrabiać do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodziło od ręki. Przykryć miskę z ciastem folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
3. W międzyczasie przygotować farsz. Szpinak zalać wrzącą wodą, dokładnie odsączyć. Zmiksować wraz z czosnkiem i sokiem z cytryny na puree.
4. Dodać wino, mąkę, fetę oraz tyle śmietany, aby powstała kremowa masa. Dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem.
5. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości ok. 40-50 g. Z każdej części uformować kulkę, spłaszczyć na dłoni, nałożyć masę szpinakową . Brzegi ciasta zlepić nadając kształt pierogów.
6. Gotowe pierożki układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odległości co najmniej 2 cm jeden od drugiego. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C
8. Wyrośnięte pierogi posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Posypać makiem.
9. Piec ok. 15 minut lub do czasu, aż pierożki się zarumienią. Smacznego!!!
Źródło przepisu: Kocham gotować, Magda Gessler (przepis zmodyfikowany)
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/07/pierogi-drozdzowe-z-feta-i-szpinakiem.html
Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.