Babeczki z kremem i truskawkami

/Strawberry Cheesecake Cupcakes/

Na 12 babeczek
:

1 szklanka mąki
niepełne ¾ szklanki cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki (42 g) miękkiego masła
½ szklanki tłustego mleka
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 jajko
12 dużych truskawek
ciastka pełnoziarniste Digestives lub graham crackers ( w oryginale 180 g, dałam znacznie mniej)

KREM:
2 ½ szklanki cukru pudru*
3 łyżki (42 g) miękkiego masła
114 g serka Philadelphia, zimnego

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165° C. Formę mufinkową wyłożyć papilotkami**
2. Truskawki pokroić na drobne kawałki. Rozłożyć równomiernie na dnie papilotek.
3. Mąkę przesiać do miski od miksera. Dodać cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz masło. Ubijać (najlepiej płaskim ubijakiem) na wolnych obrotach do czasu, aż masa zacznie przypominać piasek.
4. Wlać mleko i ekstrakt z wanilii, ubijać na średnich obrotach do czasu, aż składniki dobrze się połączą. Nie przerywając ubijania, wbić jajko. Miksować jeszcze przez kilka minut do czasu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
5. Masę nałożyć na truskawki wypełniając otwory w foremie do ¾ wysokości. Piec 20-25 minut lub do czasu, aż babeczki staną się sprężyste, lekko się zrumienią, a patyczek wkłuty do ciasta wyjdzie czysty. Upieczone babeczki pozostawić chwilę w formie do przestygnięcia, następnie wyjąc z formy i pozostawić do czasu, aż całkiem wystygną.
6. Przygotować krem. Cukier puder ubić wraz z masłem (najlepiej płaskim ubijakiem). Dodać cały serek Philadelphia za jednym razem i miksować na niskich obrotach do czasu, aż składniki się połączą. Zwiększyć obroty miksera i miksować jeszcze kilka minut, aż masa stanie się lekka i puszysta (ok. 5 minut). Masy nie należy ubijać zbyt długo, gdyż może zrobić się wodnista.
7. Gotowy krem nakładać łyżeczką na wystudzone babeczki.
8. Ciastka rozkruszyć w blenderze. Posypać babeczki. Smacznego!!!

*Użyłam cukru pudru z dodatkiem skrobii kukurydzianej
** Warto wyłożyć formę podwójną ilością papilotek (po dwie do każdego otworu), gdyż nasiąkają one sokiem z truskawek.

Źródło przepisu: The Hummingbird Bakery Cookbook

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/06/babeczki-cupcakes-z-truskawkami.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.