Skubaniec z truskawkami

Kruche ciasto:

6 żółtek (białka zachować, gdyż będą potrzebne do piany)
250 g margaryny lub masła (schłodzone i pokrojone na drobne kawałki)
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Owoce:
750 g truskawek


Piana:
6 białek
szczypta soli
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę, posiekać nożem lub pocierać koniuszkami palców, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka jaj, zagnieść ciasto.
3. Gotowe ciasto podzielić na pół. Z jednej części ciasta odrywać drobne kawałki i rozsypywać równomiernie na natłuszczonej blaszce o wymiarach 22 x 32 cm.
4. Pozostałe ciasto ponownie podzielić na dwie części. Jedna część zagnieść z kakao. Następnie obie części zawinąć osobno w folie spożywczą i włożyć do lodówki.
5. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i układać na cieście przecięciem do dołu.
6. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę przy pomocy miksera, stopniowo wsypywać cukier, a pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijać, aż do uzyskania lśniącej piany.
7. Obie porcje ciasta wyjąć z lodówki. Część z dodatkiem kakao pokruszyć i rozsypać na owocach. Nałożyć pianę. Drugą część ciasta pokruszyć i rozsypać równomiernie na pianie z białek.
8. Piec ok. 1 godziny.

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/06/weekendowa-cukiernia-6-dymek-z-piana-i.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.