Keks z suszoną żurawiną i pistacjami

Na formę o długości 25 cm

235 g miękkiego masła
175 g cukru
4 jajka
335 g mąki
6 g proszku do pieczenia
¾ łyżeczki soli
80 ml wódki
250 g suszonej żurawiny
175 obranych niesolonych pistacji
skórka z 1 i ½ cytryny

1. Żurawinę zalać wódką. Odstawić na godzinę. Od czasu do czasu przemieszać.
2. W osobnej misce opuszkami palców wymieszać cukier ze skórką cytrynową. Odstawić.
3. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Odstawić.
4. Piekarnik rogrzać do temperatury 220° C. Formę keksówkę o długości 25 cm natłuścić, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Masło ubić. Cały czas ubijając wsypać cukier – cukier dodajemy w trzech etapach po każdym dokładnie ubijając, do czasu aż otrzymamy puszytą masę.
6. Nie przerywając ubijania wbi ć kolejno po jednym jajku, po każdym dokladnie masę ubijając.
7. Wsypać całą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
8. Do masy dodać pistacje oraz suszoną żurawinę wraz z wódką.
9. Łyżką równomiernie nałożyć ciasto do formy .
10. Piec przez 10 minut w temperaturze 220 °C, następnie obniżyć temperaturę do 180 °C i piec kolejne 30 minut. Nie otwierać drzwiczek piekarnika!!!Zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec jeszcze przez 35-40 minut lub do czasu aż ciasto wyrośnie i nabierze zlotego koloru, a patyczek wkłuty do wewnątrz wyjdzie suchy.
11. Pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
12. Wystudzone ciasto wyjąć z formy, zawinąć w folię aluminiową i pozostawić w temperaturze pokojowej na minimum 12 godzin. Dopiero po upływie tego czasu mozna ciasto kroić.

Źródło przepisu: Eryn et sa folle cuisine, przepis nieznacznie zmodyfikowany

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/06/keks-z-suszona-zurawina-i-pistacjami.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.