2/3 szklanki cukru
56 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
1 duże jajko
1 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/8 łyżeczki soli
3/4 szklanki maślanki*
1 szklanka jagód
KRUSZONKA:
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżka (14 g) masła
1 łyżeczka cynamonu lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1. Jagody przebrać, umyć, osuszyć.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C.
3. Tortownicę o średnicy 23 cm lub blachę o wymiarach ok. 21 x 22 cm lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać do miski. Dodać sól, wymieszać i odstawić.
5. Masło oraz cukier umieścić w misce od miksera, ubijąc na średnich obrotach do czasu, aż skladniki się połączą (ok. 5 minut).
6. Nie przerywając ubijania wlać ekstrakt z wanilii, a następnie wbić jajko.
7. Zmiejszyć obroty miksera i naprzemiennie dodawać mąkę oraz maślankę, zaczynając od mąki i na mące kończąc.
8. Wsypać jagody i delikatnie wymieszać.
9. Masę nałożyć do uprzednio przygotowanej formy.
10. Masło na kruszonke rozpuścić. Wymieszać z pozostalymi składnikami kruszonki.
11. Kruszonkę rozsypać na cieście.
12. Piec ok. 40 minut lub do czasu, aż patyczek wkłuty do środka wyjdzie suchy. Smacznego!!!
* w oryginalnym przepisie użyto maślanki niskotłuszczowej, ja użylam zwykłej
Źródło przepisu: Cooking Light, przepis nieznacznie zmodyfikowany
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/08/ciasto-z-jagodami.html
Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.