Cukina zapiekana z kozim serem i kruszonką

Na 2-4 porcje

75 g mąki
sól (ok. 1/4 łyżeczki)
38 g zimnego masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek

1/2 kg cukinii
100 g koziego serka (użyłam serka o kremowej konsystencji)
1 łyżka kaszy manny
mięta lub tymianek (do wyboru)
sól, pieprz

1. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plasterki.
2. Miętę posiekać, wymieszać z cukinią.
3. Doprawić solą, pieprzem, posypać kaszą manną i dokładnie wymieszać.
4. Plasterki cukinii układać warstwami w dwóch żarodpornych naczyniach, na każdej warstwie rozkruszyć nieco sera.
5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C.
6. Mąkę, sól oraz pokrojone na kawalki zimne masło wymieszać pocierając opuszkami palców, tak aby powstała kruszonka.
7. Do kruszonki dodać oliwę z oliwek, utworzyć kruszące się ciasto.
8. Ciasto pokruszyć, rozsypać na cukinii. Piec 30 minut (ja dodatkowo piekłam jeszcze kilka minut pod grillem). Smacznego :-)

Źródło przepisu: Martel, Hèloïse Crumbles & Cie, zmodyfikowany

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/08/crumble-z-cukini-oraz-wyniki-losowania.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.