Krajanka z ciasta ptysiowego z bitą śmietaną i malinami

CIASTO:
70 g masła
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
200 ml wody
200 g mąki
5 jajek

ŚMIETANA Z MALINAMI:
300 g świeżych malin
35 g cukru pudru
1 łyżka crème de framboise lub rumu
1 l śmietanki kremówki
60 g cukru
6 łyżek mleka
2 op. śmietan fixu (opcjonalnie)

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 °C. Dwie blachy do pieczenia o wymiarach minimum 39 na 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (użylam jednej blachy dwa razy).
2. Wodę z masłem, cukrem oraz solą zagotować. Wsypać od razu całą mąkę i mieszać tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścian garnka i uformuje się w kulę. Odstawić na 5-7 minut do przestygnięcia.
3. Do masy dodawać kolejno jajka cały czas ucierając, do czasu, aż masa nabierze konsystencji miękkiego i łatwego do rozsmarowania ciasta.
4. Ciasto podzielić na dwie części i cienko rozsmarować na blachach. Piec kolejno na średnim poziomie piekarnika przez ok. 10-15 minut do czasu, aż ciasto nabierze rumianego koloru.
5. Gotowe ciasto pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
6. Każdy z płatów ciasta przekroić na pół.
7. Maliny umyć, osuszyć, dziesięć najładniejszych zachować do dekoracji.
8. Pozostałe maliny posypać cukrem pudrem i skropić crème de fromboise, rumem lub innym alkoholem. Owoce lekko rozgnieść widelcem i na krótko odstawić.
9. Śmietanę wraz z mlekiem, cukrem i śmietan fixem ubić.
10. Maliny odsączyć na sitku. 3/4 ubitej śmietany połączyć z malinami.
11. 1/3 śmietany z malinami wyłożyć na blat ciasta, przykryć kolejnym blatem, ponownie nałożyć śmietanę z malinami, przykryć kolejnym blatem, czynność powtórzyć.
12. Pozostałą śmietanę (bez malin) rozsmarować na wierzchu ciasta. Ciasto schłodzić w lodówce. Pokroić na kwadraty, ozdobić świeżymi malinami i podawać. Smacznego :-)

Źródło przepisu: blog Notatki kulinarne

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/08/weekendowa-cukiernia-10-krajanka-z.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.