Jabłecznik francuski

CIASTO:
75 g mękkiego masła
80 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
100 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 średniej wielkości jabłka

MASA ŚMIETANOWA:
35 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
150 g crème fraîche lub gęstej śmietany (np. Zott 18%)

1. Jabłka umyć, obrać, pokroić w szesnastki.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C.
3. Tortownicę o średnicy 21-24 cm ( w zależności od tego jak wysokie ciasto chcemy otrzymać ) natłuscić, spód wyłożyć papierem do pieczenia, a boki lekko oprószyć mąką lub cukrem.
4. Mąke tortową, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać do miski.
5. Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym, kolejno wbić jajka, po każdym dokładnie masę ucierając. Nadal ucierając stopniowo wsypywać mąkę tortową wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
6. Gdy masa będzie gładka i puszysta, równomiernie rozprowadzić na dnie tortownicy.
7. Na masę wyłożyć pokrojone jabłka, lekko docisnąć.
8. Piec ok. 35 minut na środkowym poziomie piekarnika.
9. Śmietanę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami na jednolitą masę. Wylać na podpieczone ciasto.
10. Ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 25-35 minut.
11. Gotowe ciasto pozstawic do wystygnięcia. Przed podaniem mozna opórszyć cukrem pudrem. Smacznego!!!

Źródło przepisu: Mafilka z blogu Zaczynam kucharzenie

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/08/weekendowa-cukiernia-11-jabecznik.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.