Tartaletki z kozim serem i figami

Na 6 tartaletek:

CIASTO: *
185 g mąki
szczypta soli
112 g masła lub margaryny
kilka łyżek lodowatej wody

FARSZ:
150 g twarożku koziego lub innego koziego serka o kremowej konsystencji
4 duże ciemne figi, przepołowione
3 jajka
180 ml płynnej śmietanki (12 lub 18 % tłuszczu)
1 łyżka posiekanego szczypiorku lub tymianku (do wyboru)
25 g drobno startego parmezanu
sól morska
pieprz

1. Foremki do tartaletek natłuścić.
2. Do miski od miksera przesiać mąkę z solą, dodać zimne masło i miksować do czasu, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Cały czas miksując, wlewać stopniowo lodowatą wodę i miksować do czasu, aż z masy zacznie powstawać ciasto. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.
3. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować, wypełnić foremki.
4. Każdą z tartaletek wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia, wsypać fasolki przeznaczone do pieczenia lub suchy groch. Wstawić na min. 30 minut do lodówki.
5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. Schłodzone tartaletki wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 12 minut, następnie usunąć papier oraz fasolki. Piec jeszcze 5 minut.
6. Kozi serek rozłożyć na podpieczonych tartaletkach. Na każdej ułożyć przecięciem do góry połówkę figi.
7. Jajka roztrzepać wraz ze śmietanką, parmezanem oraz szczypiorkiem ( lub tymiankiem). Doprawić solą oraz pieprzem. Masą zalać kozi ser i ułożone na nim połówki figi.
8. Piec ok. 25 minut lub do czasu, aż masa się zetnie. Przed podaniem pozostawić na kilka minut, aby tartaletki lekko przestygły.

* w oryginalnym przepisie użyto 2 płatów kupnego kruchnego ciasta

Źródło przepisu: Donna Hay magazine, issue 43, zmodyfikowany

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/09/tartaletki-z-kozim-serem-i-figami.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.