Pistacjowe finansjerki z gruszkami

125 niesolonych wyłuskanych pistaji
25 g mąki
20 g miodu
100 g cukru pudru
4 białka jaj
80 g masła
szczypta soli
1-2 gruszki
cukier puder do posypania

1. Gruszkę umyć, obrać, pokroić w plasterki.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Foremki* (użyłam foremek do kruchych babeczek) lekko natłuścić.
3. Masło rozpuścić, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż nabierze mocno orzechowego koloru i pojawią się w nim brązowe "okruszki". Pozostawić do przestygnięcia.
4. Pistacje zmielić. Do dużej miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać mielone pistacje, miód oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.
5. Mieszając stopniowo dodawać białka. Gdy powstanie jednolita masa, wlać przestudzone masło. Najlepiej zrobić to przez sitko. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
6. Masę nałożyć do foremek. Na wierzchu, lekko dociskając poukładać plasterki gruszki.
7. Piec 15-20 minut (w zależnosci od wielkości foremek) lub do czasu, aż ciastka nabiorą rumianego koloru. Przed wyjęciem z foremek pozostawić do przestygnięcia.
8. Wystudzone finansjerki oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!!

*tradycjne financiers wypieka się w malutkich prosstokątnych lub owalnych formach przypominających sztabki złota. Można także wykorzystać foremki do muffinów.

Źródło: Lhomme, Valérie Petit Larousse des recettes aux fruits du verger, przepis zmodyfikowany

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/09/pistacjowe-finansjerki-z-gruszkami.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.