Rolada czekoladowa z serkiem mascarpone i malinami

BISZKOPT:
4 jajka
100g cukru
100 g mąki tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady

16 g cukru waniliowego

KREM:
250 g serka mascarpone
50 ml płynnej śmietanki 18 % (użyłam 15%)
1 łyżka cukru pudru
250 g malin + maliny do dekoracji

POLEWA:
100 g gorzkiej czekolady
30 g masła
1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)


1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blachę do pieczenia ciastek o wymiarach 28 x 35 (u mnie 26 na 39 cm) cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Czystą, bawełnianą ściereczkę delikatnie posypać cukrem waniliowym.
3. 50 g czekolady zetrzeć. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać do miski. Wymieszać ze startą czekoladą.
4. W osobnej misce ubić na sztywno białka, nadal ubijając wsypywać partiami cukier. Nie przerywając ubijania dodać kolejno żółtka, po każdym dobrze masę ubijając.
5. Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i startą czekoladę. Delikatnie wymieszać .
6. Masę wylać na przygotowaną blachę, wyrównać. Piec około 12 minut.
7. Natychmiast po upieczeniu gorące ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę ze ściereczką zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
8. Serek mascarpone zmiksować ze śmietanką oraz cukrem pudrem.
9. Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ściereczkę. Posmarować kremem z serka mascarpone, ułożyć maliny i natychmiast zawinąć. Ciasto schłodzić w lodówce. Przed podaniem polać polewą.
10. Aby przygotować polewę, czekoladę rozpuscić z masłem w kąpieli wodnej. Dodać łyżkę spirystusu, wymieszać. Polewę rozsmarować na cieście. Smacznego :-)

Źródło: przepis Oli z bloga Sweet Spoon

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/09/weekendowa-cukiernia-12-rolada.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.