Krajanka czekoladowo-kokosowa

SPÓD:
80 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
80 g miękkiego masła
70 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
150 g mąki
2 łyżki kakao

MASA KOKOSOWA:
225 g wiórków kokosowych
1 puszka (395 g) słodkiego mleka kondensowanego
2 jajka

MASA CZEKOLADOWA:
100 g masła
300 g gorzkiej czekolady

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Formę do pieczenia o wymiarach 16 x 26 cm (u mnie 22x 22 cm) lekko posmarować masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Przygotować spód krajanki : czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodać rozpuszczoną czekoladę oraz roztrzepane jajko. Ubijać na małych obrotach, do czasu, aż składniki się połączą.
3. Do masy przesiać mąkę oraz kakao. Wymieszać, tak, aby składniki dobrze się połączyły.
4. Masę rozprowadzić równomiernie na dnie formy (można sobie pomóc palcami). Podpiec 15 minut.
5. W międzyczasie przygotować masę kokosową : jajka roztrzepać widelcem, wymieszać z mlekiem kondensowanym i wiórkami kokosowymi. Rozprowadzić na podpieczonym spodzie.
6. Piec 25 minut, lub do czasu, aż masa się zarumieni. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
7. Przygotować masę czekoladową. Masło rozpuścić w rondelku na średnim ogniu, następnie zmiejszyć ogień, dodać połamaną na kostki czekoladę. Mieszać metalową łyżką do czasu, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotową masę wylać na masę kokosową.
8. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Następnie pokroić na kawałki. Smacznego !!!

Źródło: czasopismo Good Taste, September 2007

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/09/krajanka-czekoladowo-kokosowa.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.