Makaron penne z pieczoną dynią

Na 3 porcje:

700 g dyni (w oryginale dynia piżmowa)
2 duże czerwone cebule
2-3 ząbki czosnku
4 łyżki crème fraîche (można zastąpić serkiem mascarpone lub gestą śmietaną)
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
260 g makaronu penne
3 łyżki startego wędzonego sera (użyłam rolady ustrzyckiej)

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200° C. Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na niewielkie kawałki. Cebule obrać, pokroić w ósemki. Czosnek pokroić na plasterki.
2. Warzywa doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać z oliwą z oliwek.
3. Piec 35 minut lub do czasu, aż warzywa zaczną nabierać na brzegach brązowawego koloru.
4. W międzyczasie ugotować makaron. Odcedzić pozostawiając 4 łyżki wody.
5. Wymieszać z upieczonymi warzywami i crème fraîche , mascarpone lub śmietaną.
6. Posypać startym serem i oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem od razu podawać.

Dynię upieczoną w ten sposób można też podać z kopytkami, polentą lub jako dodatek do mięs.

Smacznego :-)

Źródło: czasopismo Good Food, February 2003

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/09/makaron-penne-z-pieczona-dynia.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.