Na 12 babeczek:
1 szklanka mąki
niepełne 3/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
42 g miękkiego masła
1/2 szklanki tłustego mleka
1 jajko
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
ok. 400 g brzoskwiń świeżych lub z puszki
brzoskwinie do dekoracji (opcjonalnie)
KREM:
2 szklanki cukru pudru*
70 g miękkiego masła
2 łyżki tlustego mleka
kilka kropli ekstraktu z wanilii
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165° C. Formę mufinkową wyłożyć papilotkami.**
2. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki, a następnie na plasterki. Rozłożyć równomiernie na dnie papilotek.
3. Mąkę przesiać do miski od miksera. Dodać cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz masło. Ubijać (najlepiej płaskim ubijakiem) na wolnych obrotach do czasu, aż masa zacznie przypominać piasek.
4. Stopniowo wlać połowę mleka. Miksować do czasu, aż składniki się połączą.
5. Jajko roztrzepać widelcem wraz z pozostałym mlekiem oraz ekstraktem z wanilii w osobnej miseczce. Dodać do mąki z masłem i nadal ubijać do czasu, aż składniki się połączą (nie dłuzej niż kilka minut)
6. Masę nalożyć na brzoskwinie wypełniając otwory w formie do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut lub do czasu, aż babeczki staną się sprężyste, lekko się zrumienią, a patyczek wkłuty do ciasta wyjdzie czysty. Upieczone babeczki pozostawić chwilę w formie do przestygnięcia, następnie wyjąć z formy i pozostawić do czasu, aż całkiem wystygną.
7. Przygotować krem. Cukier puder ubić wraz z masłem mikserem (najlepiej płaskim ubijakiem) na wolnych lub średnich obrotach do czasu, aż składniki dobrze się połączą. Zmniejszyć obroty miksera do minimum. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z ekstraktem z wanilii. Stopniowo, łyżeczką do herbaty, dodawać do masy z masła i cukru pudru. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, zwiększyć obroty miksera do maksimum. Ubijać do czasu, aż masa stanie się lekka i puszysta (min. 5 minut).
8. Gotowy krem nakladać łyżeczką na wystudzone babeczki. Udekorować pozostałymi brzoskwiniami. Smacznego!!!
*Użyłam cukru pudru z dodatkiem skrobii kukurydzianej.
** Warto wyłożyć formę podwójną ilością papilotek (po dwie do każde go otworu), gdyż nasiąkają one sokiem z brzoskwiń.
Źródło: The Hummingbird Bakery Cookbook, nieznacznie zmodyfikowany
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/09/babeczki-z-brzoskwiniami.html
Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.