CIASTO:
90 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
110 g cukru pudru
2 jajka
110 g mąki z proszkiem do pieczenia*
30 g budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
2 łyżki mleka
BUDYŃ:
1 i 1/2 łyżki (ok. 15 g) budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
1 łyżka cukru pudru
190 ml mleka
NA WIERZCH:
1-2 jabłka
30 g masła
1 łyżka drobnego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1. Przygotować budyń do wypełnienia babeczek: proszek budyniowy wymieszać wraz z cukrem i mlekiem w niewielkim garnuszku. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować do czasu, aż powstanie budyń. Przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą (aby nie zrobił się kożuch ) i odstawić do wystygnięcia.
2. Jabłka pokroić na ćwiartki, a następnie na drobne plasterki, nie obierać.
3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami.
4. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce od miksera (składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Miksować na wolnych obrotach do czasu, aż powstanie jednolita masa. Następnie zwiększyć obroty miksera i miksować do białości.
5. Gotową masę podzielić na pół. Połowę nałożyć do papilotek, na to nałożyć przestudzony budyń. Przykryć pozostałym ciastem. Na wierzchu ułożyć plasterki jabłek. Lekko docisnąć. Piec ok. 30-35 minut.
6. Rozpuścić 30 g masła. Posmarować nim upieczone, jeszcze ciepłe babeczki. Posypać cukrem oraz cynamonem i pozostawić do przestygnięcia. Smacznego!!!
*self-raising flour lub zwykłej mąki pszennej wymieszanej z 1 i 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptą soli.
Źródło: Cupcakes, cookies et macarons, przepis zmodyfikowany
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/09/budyniowe-babeczki-z-jabkami.html
Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.