Lody figowe

Na porcje dla 4 osób:

12 dojrzałych fig

140 g domowego cukru waniliowego lub zwykłego cukru wymieszanego z ekstraktem z wanilii

sok wyciśnięty z jednej cytryny

200 ml śmietanki kremówki

1 łyżeczka limoncello (opcjonalnie)

1. Figi umyć, osuszyć, odciąć koncówki, nie obierać. Umieścić wraz z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny oraz limoncello (jeśli używamy) w robocie kuchennym/blenderze i zmiksować na gładką masę.
2. Do masy dodać śmietankę kremówkę i ponownie zblendować na gładką masę.
3. Masę przelać do dwóch płaskich pojemników. Mrozić przez 2 godziny lub do czasu, aż masa zacznie zamarzać na brzegach. Wyjąć z zamrażalnika i wymieszać mikserem. Ponownie wstawić do zamrażalnika. Czynność powtórzyć min. 2-3 razy.
4. Lody można także przygotować w maszynie do lodów, masę należy uprzednio dobrze schłodzić w lodówce. Następnie postępować według zaleceń producenta maszyny. Smacznego!!!

Źródło: czasopismo Delicious vol 6, issue 3, przepis zmodyfikowany

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/10/lody-figowe.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.