12 dojrzałych fig
140 g domowego cukru waniliowego lub zwykłego cukru wymieszanego z ekstraktem z wanilii
sok wyciśnięty z jednej cytryny
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka limoncello (opcjonalnie)
1. Figi umyć, osuszyć, odciąć koncówki, nie obierać. Umieścić wraz z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny oraz limoncello (jeśli używamy) w robocie kuchennym/blenderze i zmiksować na gładką masę.
2. Do masy dodać śmietankę kremówkę i ponownie zblendować na gładką masę.
3. Masę przelać do dwóch płaskich pojemników. Mrozić przez 2 godziny lub do czasu, aż masa zacznie zamarzać na brzegach. Wyjąć z zamrażalnika i wymieszać mikserem. Ponownie wstawić do zamrażalnika. Czynność powtórzyć min. 2-3 razy.
4. Lody można także przygotować w maszynie do lodów, masę należy uprzednio dobrze schłodzić w lodówce. Następnie postępować według zaleceń producenta maszyny. Smacznego!!!
Źródło: czasopismo Delicious vol 6, issue 3, przepis zmodyfikowany
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/10/lody-figowe.html
Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.