Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z rodzynkami

Na tortownicę o średnicy 21 cm:

1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanki (80 ml) whisky lub dowolnego alkoholu (u mnie brandy)
160 g migdałów bez skórki
50 g mąki
375 g czekolady o 70% zawartości kakao
skórka starta z jednej pomarańczy
210 g miękkiego masła
165 g drobnego cukru
5 jajek (jajka powinny mieć temperaturę pokojową)

POLEWA:
175 ml śmietanki (12-18 % tłuszczu)
250 g czekolady o 70 % zawatości kakao

1. Rodzynki namoczyć w alkoholu (najlepiej na noc).
2. Tortownicę o średnicy 21 cm leko natłuścić, spód wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
4. Obrane migdały wyłożyć na blachę do pieczenia (nie na tortownicę ;-), piec ok. 10 minut, lub do czasu, aż się ładnie zarumienią.
5. Pozostawić do przestygnięcia. Następnie zmielić i wymieszać z mąką.
6. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej ( ustawiamy naczynie z połamaną na kostki czekoladą nad garnkiem z gorącą wodą. Pozostawiamy do czasu, aż czekolada się rozpuści. Dno naczynia z czekoladą nie powinno dotykać wrzącej wody). Wymieszać ze startą skórką pomarańczową.
7. Masło ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku za każdym razem masę dokładnie ubijając do połączenia się składników. Masa może lekko się zwarzyć- jest to normalne, składniki połącza się ponownie po dodaniu migdałów i mąki.
8. Do masy stopniowo dodawać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę.
9. Wmieszać rodzynki. Wsypac mąkę z migdałami, wymieszać do połączenia się składników (masy nie należy mieszać zbyt długo).
10. Masę nałożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 1 godzinę lub do czasu, aż patyczek wkłuty do środka wyjdzie suchy. Gdyby ciasto zaczęło pękać, przykryć folią aluminiową.
11. Upieczone ciasto pozostawić w formie przez 10 minut do przestygnięcia, następnie wyjąć z formy.
12. Przygotować polewę. Połamaną na kostki czekoladę umieścić w żaroodpornej misce.
13. Śmietankę podgrzać w garnuszku. Tuż przed tym jak zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i zalać nią czekoladę. Mieszać do czasu, aż czekolada się rozpuści.
14. Polewę wylać na ciasto. Przed podaniem pozostawić przez min. 1 godzinę w temperaturze pokojowej ( nie w lodówce!!!) do zastygnięcia.

Źródło: czasopismo Delicious vol 6, issue 3

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/10/ciasto-czekoladowo-pomaranczowe-z.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.