Kruche ciasto z malinami i kokosem

280 g mąki
3 łyżki mielonych migdałów
400 g drobnego cukru
250 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkᶒ
½ łyżeczki stratej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
1 łyżka soku z cytryny
300 g malin (mogą być mrożone, należy je jednak wczesniej rozmrozić)
90 g wiórków kokosowych
cukier puder do posypania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C. Formᶒ o wymiarach 20 x 30 cm lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

220 g mąki przesiać do dużej miski. Dodać migdały oraz 100 g cukru. Wymieszać. Dodać masło i pocierać koniuszkami palców, aż powstanie kruszonka. Ciastem wyłożyć przygotowaną wczesniej formᶒ.

Piec 20-25 minut lub do czasu, aż ciasto siᶒ zrumieni.

Zmniejszyć temperaturᶒ piekarnika do 150 C.

Pozostałą mąkᶒ przesiać wraz z gałką muszkatołową oraz proszkiem do pieczenia do osobnego naczynia.

Jajka ubijać mikserem wraz z pozostałym cukrem oraz esencją z wanilii przez około 4 minuty lub do czasu, aż masa stanie siᶒ lekka i puszysta.

Do masy jajecznej dodać mąkᶒ z dodakami. Wymieszać metalową łyżka. Wmieszać sok z cytryny oraz wiórki kokosowe, a nastepnie maliny.

Masᶒ nałożyć na podpieczony spód. Piec 1 godzinᶒ na złoty kolor. Jeśli masa zacznie za bardzo siᶒ przypiekać, przykryć folią aluminiową.

Odstawić do wystygniᶒcia. Delikatnie pokroić na kwadraty. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Na podstawie przepisu z: Indulgence Slices: A Fine Selection of Sweet Treats


Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2011/08/kruche-ciasto-z-malinami-i-kokosem.html