Na 15 muffinek:
SKŁADNIKI SUCHE:
+ ok. 30 dodatkowych kawałków do dekoracji
310 g mąki samorosnącej
230 g drobnego cukru
SKŁADNIKI WILGOTNE:
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka, roztrzepane
125 g jogurtu naturalnego
1 łyżka wody z hibiskusa (lub wody różanej )
125 g masła, rozpuścić
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C. Formę do muffinek wyłożyc papilotkami.
Mąke, cukier i rabarbar wymieszać w dużej misce.
W osobnej misce wymieszać ekstrakt z wanilii, roztrzepane jajka, jogurt oraz wodę z hibiskusa.
Wilgotne składniki dodać wraz z rozpuszczonym masłem do suchych składników. Mieszać drewnianą łyżka do czasu, aż składniki się połącza.
Masę nałożyć do przygotowanej formy na muffiny.
Na wierzchu każdej muffinki ułożyć dodatkowe kawałki rabarbaru.
Piec 25-30 minut lub do czasu, gdy patyczek wkłuty do środka wyjdzie suchy.
Przełożyć na kratke do przestygnięcia.
Na podstawie przepisu z: Indulgence Cupcakes: A Fine Selection of Sweet Treats
Oryginalny wpis: