ŻURAWINA:
50 g masła
150 g cukru
175 g żurawiny, świeżej lub mrożonej (u mnie zazwyczaj nieco wiᶒcej)
CIASTO:
125 masła
125 g cukru
125 g mąki samorosnącej (self-rising flour)
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
2 duże jajka
1-1½ łyżki pełnotłustego mleka
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Masło rozpuścić na patelni na średnim ogniu. Dodać cukier, wymieszać do czasu, aż cukier siᶒ rozpuści. Dodać żurawinᶒ. Wymieszać, tak aby żurawina pokryła siᶒ syropem. Odstawić.
Mąkᶒ, sól, cukier, cynamon, masło oraz jajka umieścić w robocie kuchennym i zmiksować. Dodać mleko(jeśli nie mamy robota kuchennego, suche składniki ciasta można posiekać nożem, a nastᶒpnie dodać jajka i mleko i wyrobić ciasto rᶒką). Masᶒ nałożyć na przygotowaną żurawinᶒ i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut lub do czasu, gdy ciasto nabierze rumianego koloru. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
Źródło: Lawson Nigella, How to Be a Domestic Goddess
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2011/12/odwrocone-ciasto-z-zurawina.html