Ciasto śmietankowe

200 g mąki
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
227g miᶒkkiego masła
200 g cukru
4 duże jajka
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
1 łyżeczka drobno startej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii
80 ml śmietanki kremówki (min. 30% tłuszczu)

Piekarnik rozgrzać do 170°C.

Mąkᶒ przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić.

Masło utrzeć przy pomocy miksera na średnich obrotach (około 2 min). Stopniowo wsypywać cukier. Ubijać kolejne 4 minuty do czasu, aż masa stanie siᶒ lekka i puszysta.

Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Stopniowo dodawać jajka, dokładnie ubijając. Dodać skórki z cytryny i pomarańczy oraz ekstrakt z wanilli.

Dodawać na przemian mąkᶒ ze śmietanką w kolejności: mąka, śmietanka, mąka, śmietanka, mąka.

Przełożyć do wyłożonej papierem formy. Piec ok. 60-70 minut lub do czasu, gdy patyczek wkłuty do środka wyjdzie czysty.

Źródło: Tish Boyle The Cake Book, przepis zmieniony
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2012/03/takie-proste-takie-smaczne.html