Na 12 babeczek:
BABECZKI:
2 szkalnki marchewki startej na tarce o grubych oczkach
1 ½ szklanki mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1-2 łyżeczki soli*
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
¾ szklanki oleju roślinnego o neutralnym smaku (np. słonecznikowego)
3 duże jajka
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
LUKIER:
1 ¼ szklanki cukru pudru
3 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej
2-4 łyżeczki świeżo wyciśniᶒtego soku z pomarańczy
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Fromᶒ do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami.
Mąkᶒ wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i imbirem.
W osbnym naczyniu zmiksować olej, jajka, cukier, ekstrakt z wanilli oraz startą marchew (użyłam miksera). Wlać masᶒ do mieszanki mąki i przypraw i dokładnie wymieszać łyżką.
Nakładać do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Piec ok. 25 minut lub do czasu, aż patyczek wkłuty do środka wyjdzie suchy.
Aby przygotować lukier, cukier puder wymieszać ze skórką z pomarańczy oraz 2 łyżkami soku. W razie potrzeby dodać wiᶒcej soku. Wystudzone babeczki polukrować.
* W oryginalnym przepisie były 2 łyżeczki soli. Ja proponujᶒ jej ilość zredukować do 1 łyżeczki, inaczej babeczki wychodzą dość słone.
Źródło: Agata Królak, Ciasta, ciastka i takie tam
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2012/03/babeczki-marchewkowe-z-lukrem.html