Hiszpańskie magdalenki

Na ok. 36 malutkich babeczek

250 g oliwy z oliwek (lub oleju słonecznikowego)
250 g jajek *
250 g mąki
250 g cukru
skórka starta z jednej dużej cytryny

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Foremki do muffinów natluścić lub wyłożyć papilotkami.
2. Jajka krótko ubić trzepaczką lub mikserem z płaskim ubijakiem. Stopniowo wsypywać cukier, cały czas ubijając do uzyskania jednolitej konsystencji (jajek nie ubijamy na sztywno).
3. Nadal ubijając, powoli wlać oliwę z oliwek.
4. Dodać skórkę z cytryny, a następnie przesianą mąkę. Wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości.
6. Piec (w zależności od wielkości foremek) od 20 do 35 minut.

*ok. 4 dużych jajek. Jajka ważymy w skorupkach.

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/03/magdalenki-po-hiszpansku.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.